Lid worden

Ervaren of beginner?

Je bent hier terecht gekomen omdat je geinteresseerd bent om te gaan vliegen of omdat je een ervaren vlieger bent en niet kan wachten om de lucht in te gaan. Klik hier als je een ervaren piloot bent, blijf doorlezen als je nog nooit eerder gevlogen hebt of een beginner bent.

Je wilt starten met deze geweldige hobby!

Het eerste wat je moet weten is dat we een aspirant piloot volledig en gratis begeleiden naar het clubbrevet zodat je zelfstandig kunt vliegen. We vinden het leuk als iemand geinteresseerd is in modelvliegen en we willen jou ook graag enthousiast maken en helpen. TIP: Als je nog niets hebt aangeschaft, doe dat voorlopig ook niet! De eerste keren vlieg je met materiaal van anderen en als je daadwerkelijk van start gaat, adviseren wij je om het juiste toestel, zender/ontvanger en randapparatuur aan te schaffen.
Aanmelden en kennismaken
Allereerst ben je altijd welkom op het veld om te kijken! Om kennis met elkaar te maken en de eerste stappen in het vliegen te maken, stuur je een mail naar nieuweleden@mvc-snoopey.nl. Zodra wij die ontvangen hebben nemen we contact met je op voor een kennismaking op het vliegveld, dus vergeet niet om je telefoonnummer te vermelden. Meestal plannen we de eerste kennismaking op woensdagavond of zaterdag, dan zijn ook de meeste trainers aanwezig. Neem hiervoor de tijd want je gaat met een aantal van hen kennismaken. Mocht je al spullen hebben, dan neem je die natuurlijk direct mee om te laten zien. Wel of geen eigen spullen, je gaat natuurlijk ook direct vliegen! Na deze kennismaking heb je een indruk gekregen van de club en kun je beslissen of je wilt leren vliegen. Wij hebben na de kennismaking ook een indruk van jou gekregen en kunnen je koppelen aan de trainer waar je een leuke klik mee hebt. Het kan natuurlijk zijn dat je nog een keer wilt proberen voordat je een beslissing neemt, dat kan natuurlijk altijd geregeld worden.
Lid worden, spullen aanschaffen en lessen
Als je wilt starten wordt je lid van de club en ga je contributie betalen. Nadat je de bevestiging hebt gehad dat je lid bent, ga je in contact met je trainer om de lessen af te spreken. Hoe vaak je lest hangt af van jou en de trainer. Na een keer of 2-3 wordt het tijd dat je je eigen spullen gaat aanschaffen. Laat je goed door je trainer informeren en laat hem helpen bij het maken van je keuze. Inmiddels ben je toegevoegd aan onze eigen facebook groep en daar kan je uiteraard informeren naar geschikte toestellen, zenders/ontvangers en noodzakelijke randapparatuur. Marktplaats biedt ook voldoende mogelijkheden maar nogmaals laat je helpen door je trainer (en/of andere ervaren clubleden) zodat je geen kat in de zak koopt. Je kunt het financieel zo gek maken als je wilt maar modelvliegen hoeft niet duur te zijn, ben verstandig met het maken van keuzes.
Je brevet halen
Om je clubbrevet te halen moet je laten zien dat je je toestel onder controle hebt. Hiervoor moet je bepaalde figuren vliegen en een aantal procedures uitvoeren. Hoe dat precies in elkaar zit kun je lezen in het uittreksel van het reglementenboek van de bond (KNVvL). In de basis moet je onderstaande figuren en procedures kunnen vliegen. De snelheid waarmee je leert vliegen is voor iedereen anders en er staat dan ook geen tijd voor. Sommige doen het binnen een half jaar, anderen hebben meer dan een jaar nodig. Uiteindelijk leert iedereen zelfstandig vliegen en is het tijd voor het examen. Als de trainer van mening is dat je voldoende vaardigheid hebt om zelfstandig te gaan vliegen, dan regelt hij het vliegexamen. Hiervoor wordt een moment geprikt waarbij een bestuurslid en een ervaren piloot van de club worden gevraagd om jou vliegkunsten te beoordelen. De trainer mag jou tijdens het examen helpen door de figuren die je moet vliegen op te noemen. Hij mag je geen tips meer geven hoe je je toestel moet besturen. Lukt een figuur niet dan begin je gewoon opnieuw. Als je alle figuren hebt afgewerkt dan gaan de beoordelaars in beraad en laten jou dan binnen een half uur weten of je geslaagd bent. Binnen twee weken ontvang je van je trainer het pasje.
Gefeliciteerd je bent geslaagd!
Je hebt een eigen toestel, veel geleerd, bewust van de veiligheid op en rondom het vliegveld, inmiddels ken je ook al flink wat andere clubleden en je hebt je clubbrevet op zak. Je mag nu zelfstandig vliegen op ons veld en blijvend genieten van deze prachtige hobby!

Als ervaren vlieger je clubbrevet halen

Je bent een ervaren piloot en heb al heel wat uurtjes bij een andere club of gelegenheid gevlogen. Dan wil je natuurlijk snel je clubbrevet halen om zelfstandig te vliegen. Maar je begrijpt als geen ander, dat je hiervoor beoordeeld moet worden op je vliegmanskunsten. Want veiligheid, voor jou en omstanders, is onze eerste prioriteit!

De procedure is vrij eenvoudig. Stuur een mail naar nieuweleden@mvc-snoopey.nl en geef aan dat je een ervaren vlieger bent. Er zal contact met je worden opgenomen om een afspraak te maken op het vliegveld. Na de kennismaking op het veld, waarbij je nog wat extra informatie krijgt over het terrein, de reglementen, de aanmeldprocedure (we vliegen immers in de buurt van militair vliegveld Gilze Rijen) en de contributie, bepaal je of je lid wil worden van onze mooie club. 

Zodra je aangegeven hebt om lid te willen worden, krijg je een trainer toegewezen en ontvang je het verzoek om contribtie te betalen. Samen met je trainer maak je een afspraak om “aan de draad” te gaan vliegen. Tijdens het vliegen moet je de vliegfiguren demonstreren om je ervaring te laten zien. De trainer heeft snel genoeg in de gaten welke ervaring je hebt en wat je eventueel nog moet leren.

Nadat de trainer overtuigd is van je kunnen, maken jullie een afspraak om examen te vliegen. De trainer regelt twee personen (een bestuurslid en een ervaren lid met clubbrevet) om jou vliegfiguren te beoordelen. Als alles goed is verlopen heb je je clubbrevet gehaald en kun je zelfstandig op ons veld vliegen. Het pasje ontvang je binnen twee weken van je trainer.

Goed om te weten: de hele procedure wordt je gratis aangeboden!